Google Search Console;
- Seo
- Dijital pazarlama,
- Webmaster
- İnternet sitesi sahiplerini ilgilendiren konu olarak ön plana çıkıyor.
Seo uzmanlarının, Webmasterların, dijital pazarlamacıların ve internet site sahiplerinin Google arama motoruna performans ölçümlemesi için gösterilen servis olarak biliniyor. Google Search tam olarak;
- Google üzerindeki performansları,
- Web sitesi görünürlüğü için kullanılmaktadır.
Google Search Console ile kişi yapılması gereken tüm optimizasyonları yapar. Google Search Console aslında 2015’e kadar Google Webmaster Tools diye biliniyordu. Google araç ve servislerini yenilemeye başlayınca araç Google Search Console olarak kullanılmaya başlamıştır.
Google Search Console Neden Kullanılmalıdır?
“Google Search Console neden kullanılmalıdır”;
- Google tarafından web sitenizin bulunup, taranabildiğini onaylayabilirsiniz.
- Mobil kullanılabilirlik ile AMP gibi başka arama özellikleriyle alakalı sorunları giderir.
- Web sitenizle alakalı sorunlardan haberdar olabilirsiniz. Spam, sitenize dizin eklenmesi vb. pek çok sorunla alakalı uyarılar alabilirsiniz.
- Dizin ekleme sorunlarının düzeltilmesi.
- Güncellenen ya da yeni eklenen içeriklerin tekrar dizinlere eklenmesi.
- Web sitenize gelen bağlantıları öğrenme,
- Google Arama trafik verilerinin web siteniz adına görüntülenmesi.
- Web sitenizin Google’da görülme sıklığını öğrenebilirsiniz.
- Web sitenizi gösterilmesiyle alakalı sorguları yapar.
- Arama gerçekleştirenlerin sorguları ne kadar sıklıkta yaptıklarını da göstermektedir.
Google Search Console ile Hangi Araçlar Kullanılır?
“Google Search Console ile hangi araçlar kullanılır” için aşağıda sıraladığımız kavramları mutlaka bilmeniz gerekiyor. Bahsedeceğimiz araçların sitenizin organik trafiğinin büyümesini etkileyeceğini söyleyebiliriz. O araçları şöyle sıralayabiliriz:
- URL Kaldırma
- Ön İzleme
- Bağlantılar
- Kapsam
- URL Denetimi
- Hız
- Performans
- Mobil Kullanılabilirlik
- Site Haritaları
URL Kaldırma: Web sitenizde yer alan sayfaları Google Search Console kullanarak, Google’daki arama sonuçlarını çıkarabilirsiniz. Böylelikle geçici seçmiş olduğunuz sayfalarında görünümünü de engelleyebileceksiniz.
Ön İzleme: Google Search Console aracının dashboard’i olarak bilinmektedir. Geliştirme, performans ve kapsamla alakalı istatistikleri sunmaktadır.
Bağlantılar: Sayfalarınız arasında en fazla hangisinin bağlantı verdiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca kimlerinde size bağlantı verdiğini kolaylıkla öğrenebileceksiniz.
Kapsam: Web sitenizin dizine eklenirken nasıl sorunlarla karşılaştığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca hata tespitini de kolayca yapabilirsiniz. Sayfalarınızdan hangisinin de dizine eklendiğini detaylı olarak inceleme fırsatı bulabileceksiniz.
URL Denetimi: Google Search Console ile web sayfasını Google dizine eklemiş mi eklememiş mi onu görebilirsiniz. Ayrıca web sayfası dizine eklendiyse, nasıl göründüğünü de görüntüleyebiliyorsunuz. Google Search Console sayesinde URL’i denetleyebilirsiniz. Aynı zamanda dizine ekleme talebinde de bulunma şansınız vardır.
Hız: Web sitesinde yer alan sayfaların hız performansını ölçmektedir. Ne kadar yüksek olduğunu bu araç sayesinde öğrenebilirsiniz. Gerçek zamanlı kullanıma dair verileri de aynı şekilde öğrenme şansına sahipsiniz.
Performans: Google’ın arama sonuçlarını baz alarak web sitenizin sergilediği performansı çok net öğrenebilirsiniz. Google aramalarındaki görünme sıklığı, tıklanma oranı ve ortalama konum gibi pek çok konuyu öğrenebilirsiniz.
Mobil Kullanılabilirlik: Web siteniz, mobil cihazlarda görüntülenirken ne gibi sorunlarla karşılaşıyor, onların rapor haline getirilmesini konu edinmiştir. Kullanılabilirlik bakımından da cep telefonunuzdaki sorunları incelemektedir.
Site Haritaları: Google Search Console site haritası ekleme işlemlerini de yapabilirsiniz. Size ait olan mülkün site haritasını Google’a bildirebilirsiniz. Aynı zamanda site haritası gönderme geçmişinizin de görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Gönderimi yapılan site haritalarının hatalarını da kolayca tespit yapabilirsiniz.
Google Search Console, İçeriklerin Optimize Edilmesi İçin Nasıl Kullanılır?
“Google Search Console, içeriklerin optimize edilmesi için nasıl kullanılır” noktası da web siteniz için hayati önem taşıyor. Web sitenizin Google üzerinde bulunması içerikleriniz için çok önemlidir. İçeriklerinizin boşuna gitmemesi için özellikle bu konu üzerinde durmanız gerekiyor.
Web sitenizin görünürlüğünü artırmak ve içeriklerinizin optimize olması adına Google Search Console’i şu şekilde kullanabilirsiniz:
- Google Search Console üzerindeki içerik sayfalarınızın mutlaka kontrolünü yapınız. Böylelikle Google üzerindeki arama sonuçlarını da görüntülemiş olacaksınız.
- Googlebot sayfalarını tarama esnasında sayfadaki her içeriğinde doğru ayarlanması gerekiyor. Özellikle hangi dosyaların taranacağını ve taranmayacağını belirleyebilirsiniz.
Eğer sayfa sıralamaları sizi mutlu etmediyse, Google tarafından aşağıdaki işlemlerin kontrol edilmesi gerekiyor:
- Meta açıklaması yapıp yapmadığınızı kontrol ediniz. Meta açıklaması, Google snippet diye de anılmaktadır.
- Resim dosyası, JavaScript ve CSS’in Googlebot tarafından taranmasına izin veriniz. Belirttiğimiz bu işlem sayesinde Google web sitenizin görüntülendiğini sanıp sıralamanızı yükseltir.
- Google tüm yerlerde anahtar kelimenin anlamlı kullanılıp kullanılmadığına bakar. Google Search Console, içeriklerinizin konusunun ne olduğunu, kaliteli olup olmadığını anlamak için kullanmış olduğunuz anahtar kelimelerden yararlanır.
- İçeriği net şekilde ifade eden doğru başlık kullanılmalıdır. Ayrıca etiket kullanımı da çok önemli bir konudur. Etiketler sayesinde içeriğiniz içerisindeki önemli hususları Google’a işaret etmiş olacaksınız.
- Aynı zamanda yapılandırılan veri işaretleri de kullanmanız gerekiyor. Yapılandırılmış veri işaretleri, hangi metinlerin arama metninde göründüğünü ifade etmektedir.
Google Search Console ile Hangi Verilere Ulaşılır?
“Google Search Console ile hangi verilere ulaşılır” konusu çok önemlidir. Google Search Console aracı sayesinde birçok veri analizini kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca rapor şeklinde de verileri incelemeniz mümkündür. Verileri inceledikten sonra yapılması gereken iyileştirmeleri de kolayca yapabilirsiniz. Belirttiğimiz tüm bu hususlar aslında “Google Search Console ne işe yarar” sorusuna da cevap niteliğindedir.
- Tıklanma Oranı
- Tarama İstatistikleri
- Toplam Tıklama
- Ortalama Konum
- Site Bağlantılar
- Toplam Gösterim
Tıklanma Oranı: Tıklanma sayısıyla gösterim sayısının birbirine bölünmesini ifade etmektedir.
Tarama İstatistikleri: Kaç sayfa son 90 günde taranmış onu ifade etmektedir. Tarama istatistikleriyle indirme süresi ve boyutunu da görüntüleme olanağına sahipsiniz.
Toplam Tıklama: Google aramaları içerisinden kullanıcıların web sitenize gerçekleştirdiği tıklamaları göstermektedir.
Ortalama Konum: Web sayfanızın Google aramalarındaki en üstteki konumunu raporlamaktadır.
Site Bağlantıları: Google arama sonuçlarında üstte yer almanızı sağlar. Sahip olunan iç bağlantılarla birlikte rapor seçeneği de ele alındığında en çok dahili bağlantısı olan sayfaları görüntüleyebilirsiniz. Değişiklik gereken zamanlarda da sayfalara müdahale edilebilir.
Toplam Gösterim: Google arama sonuçlarında göründüğünüz takdirde bu durum gösterim şeklinde ifade edilmektedir. Toplam gösterimden kasıt, kullanıcılar aramalarda siteyle ilgili kaç bağlantıyla karşılaşmış o hesap edilir. Google gibi arama motorlarında web siteniz, birden çok görünüyorsa o zaman bu durum tek gösterim diye ifade edilmektedir.
Google Search Console Nasıl Kullanılır?
“Google Search Console nasıl kullanılır” konusunda öncelikle Google’da hesabınız olması gerekiyor. Google’da hesabınız varsa Google Search Console resmi sayfasına girip oradan oturum açmanız gerekiyor.
Google Search Console’i kullanmadan önce mülk eklemeniz gerekiyor. Bu Android uygulaması veya web sitesi olarak kabul edilmektedir. Ana sayfa üzerinde “Özellik Ekle” butonuna tıklamanız gerekiyor. Daha sonra mülk ismini yazıp, ekleye tıklayınız. Mülk ekleme aşamasından sonrasite doğrulamaya geçeceksiniz. Google sizden HTML dosyasının yüklenmesini isteyecek. Google Search Console doğrulamasındaki aşamalarla;
- Alan adı sağlayıcısından oturum açılması,
- Ana sayfaya HTML etiketi ekleme,
- Google Etiket Yöneticisi ya da Google Analytics araçlarının sizin hesabınıza doğrulanması gerekir.
Diğer aşamadaysa; Google Search Console’u Google Analytics aracına bağlamalısınız. Böylelikle iki aracın hesap bilgileri de birbirleriyle paylaşılmış olur. Sitenin analizinde daha çok sağlanmış olur. Daha sonraki işlemdeyse, Google Search Console’a site haritası eklenir. Web sitenizin URL’nin Google’a gönderilmesi de diğer aşamadır. Web sitenizi arama botları tarıyor mu taramıyor mu bu işlem sayesinde öğrenmiş olacaksınız.