İçerikler
“Google Tag Manager nedir, nasıl kullanılır” konusu; bir mobil uygulama ya da web sitesinin ziyaretçilerinin davranışlarını kontrol eden sistem olarak bilinmektedir. Sizin belirlediğiniz davranışları ziyaretçiler gerçekleştirmiş mi gerçekleştirmemiş mi onu gösteren araç olarak Google Tag Manager bilinmektedir.
Google Tag Manager aracılığıyla etiketler oluşturup onu da web sitenize ekleyebilirsiniz. Böylelikle geri dönüşümlerin takibini yapıp, o doğrultuda da yeniden pazarlama yapabileceksiniz. Google Tag Manager hem Google Ads hem de Google Analytics’le entegreli olarak kullanılabiliyor. Sonucunda reklam dönüşümlerini yorumlama ve ziyaret istatistiklerinin takip edilmesi işlemlerini yapabilirsiniz. Google Tag Manager’i kullanmak için hiçbir ücret ödemenize gerek yoktur. Hesabın aynısından birden çok fonksiyon ve web sitesi kullanma olanağına sahipsiniz.
Google Tag Manager Ne İşe Yarar?
“Google Tag Manager ne işe yarar” sorusunun cevabı aslında çok uzundur. Fakat önemli olan hususları şöyle ifade edebiliriz:
- Web sitenizdeki HTML ile CSS kodlarını düzenleyebilirsiniz.
- Web sitenize Facebook Pixel kodunu entegre yapma olanağınız vardır. Ayrıca sepet ekleme düğmesi, sayfa dönüşümleri ve gösterimlerini de gerçekleştirebilirsiniz.
- Web sitenizde reklam engelleyiciyi kullanan ziyaretçilerinizi de kolayca görüntüleyebilirsiniz.
- Dinamik yeniden pazarlama ve yeniden pazarlama durumlarını da gerçekleştirebilirsiniz.
- Web sitenizin banner kısmına doğrudan müdahale etme şansınız var.
- Web sitenize lightbox kurarak onunla kolayca mail adresi bilgilerini toplayabilirsiniz. Ayrıca o bilgilerle de anket açma şansınız vardır.
- Google Analytics’le ilgili tüm işlemleri Google Tag Manager üzerinden ayarlamak mümkündür.
- Web sayfalarınızın meta açıklamalarını da iletme olanağınız vardır.
- Sayfalarınızdan hangilerinin ne kadar görüntülendiğini öğrenebilirsiniz. Bu duruma örnek olarak, içerik altlarındaki sosyal medya paylaşım butonlarını verebiliriz. Eğer web sitesi ziyaretçileriniz sosyal medya paylaşım butonlarını görüyorsa, o zaman içeriklerinde okunduğu anlamı ortaya çıkabilir.
- Yalnızca Google Analytics üzerinden değil başka ölçümleme araçlarından da veri akışları sağlanabiliyor. Örnek olarak, Yandex Metrica’i verebiliriz.
Google Tag Manager Terimleri Nelerdir?
“Google Tag Manager terimleri nelerdir” konusu kapsamında; aşağıda bazı terimlerden bahsedeceğiz. O terimler sayesinde aslında Google Tag Manager tam anlamıyla ifade edilmiş olacak.
Folders (Klasörler)
Değişken, etiket ve tetikleyiciyi kapsamaktadır.
Workspace (Çalışma Alanı)
Birden çok kişinin ya da bir kişinin farklı farklı işler yapmasını sağlamaktadır.
Trigger (Tetikleyici)
Etiketlerin ne gibi hususlarda çalışıp çalışmadığını belirlemektedir. Aynı zamanda trigger sayesinde form gönderimleri ile tıklamalar gibi bazı etkinliklerde düzenleniyor. Trigger olmadan asla etiketlerin çalışmadığını söyleyebiliriz.
Templates (Şablonlar)
“Google Tag Manager nasıl kullanılır” konusu hakkında bilgisi olmayanlar için templates önemli bir konudur. İhtiyaç doğrultusunda başka kullanıcılarında şablonları da alınarak uyarlama yapılabiliyor.
Tag (Etiket)
Uygulama ve web sitesinde çalışması sağlanan kod bloğuna tag adını veriyoruz. Tag etiketleri, web sitesinin 3. Taraf platformlara veri akışını göndermesini sağlamaktadır.
Zones (Bölgeler)
Google Tag Manager’de zones, birtakım tetikleyiciler ve alanlar belirli kişilerce kullanılır.
Variable (Değişken)
Variable, Google Tag Manager’e istemiş olduğunuz dataları dizayn eder. Yalnız bu işlem için bazı etkinliklerde tanımlanmalıdır.
Google Tag Manager Nasıl Kurulur?
“Google Tag Manager nasıl kurulur” konusunu hem mobil hem de web açısından değerlendirmek gerekiyor. Google Tag Manager’i çok kolay bir şekilde kurabilirsiniz. Kurulumu gerçekleştirmek için aşağıda sıraladığımız adımları takip etmeniz gerekiyor. İşte o adımlar;
Mobil Kurulum
Mobil uygulamalar için Google Tag Manager, Firebase adlı aracı entegre etmiştir. Var olan hesabınıza giriş yapmak veya yeniden hesap oluşturmak için Google Tag Manager’in resmi hesabına giriş yapmanız gerekiyor. Gogle Tag Manager hesabına girişi sağladıktan sonraysa mobil uygulamanıza kapsayıcı oluşturmalısınız. Bahsettiğimiz bu kısımda “Mobil Uygulamalar” seçeneği mutlaka tıklanmalıdır. Yalnız burada sizin için hangi kapsayıcı uygunsa onu belirleyip kullanmanız gerekiyor.
Web Kurulumu
İlk olarak Google Tag Manager resmî web sayfasından bir hesap oluşturunuz. Daha sonra hesap oluşumunun arkasından da Yönetici> Google Etiket Yönetici Yükle seçeneğini takip etmeniz gerekiyor. Akabinde açılacak sayfadan 1. Kodla alakalı web sitesinin<head> bölümü eklenmesi gerekiyor. 2. kodsa <body>etiketi arkasına yerleştirilmelidir. Bahsettiğimiz tüm işlemlerin arkasından Google Tag Manager hesabı aktifleştirilir. Bu sayede Hotjar ve Facebook Pixel vb. 3. Parti araçlarda web sitesine eklenmiş olacak. Kodlar web sitesi üzerindeki alakalı yerlere eklendikten sonra veriler size gelecek. Böylelikle web sitenizin genel performansını da daha net öğrenmiş olacaksınız.
Google Tag Manager Faydaları Nelerdir?
“Google Tag Manager faydaları nelerdir” konusu hakkında pek çok sıralama yapabiliriz. Google Tag Manager ile web sitenizle alakalı çalışmaları daha kolaylaştırabilirsiniz. Özellikle birkaç yıldır web sitesi sahiplerinden bu araca çok rağbet var. Google Tag Manager’in genel faydaları;
- Google Tag Manager ile gözetim yapabilirsiniz. Aynı zamanda Google Tag Manager kontrol etme özelliğinden de oluşmuştur. Ön plana çıkarmayı düşündüğünüz ürün ve sayfalar için birden çok etiket girebilirsiniz. Bu işlem sayesinde verilerin kısa zamanda toplanması sağlanacaktır. Ayrıca yapılacak stratejileri de yönlendirmektedir.
- Google Tag Manager giriş ile yazılımcıların işini inanılmaz boyutta kolaylaştırmış olacaksınız. Bunun en büyük sebebi web sitelerinin geliştirilmesinde manuel kodlamaların yapılması diyebiliriz. Google Tag Manager aracıysa bu durumu tamamen ortadan kaldırmaktadır. Google Tag Manager sayesinde geliştiricilerin içerik yönetiminde başka alanlara yöneldiğini belirtebiliriz.
- Aynı zamanda Google Tag Manager etiket yazımını da hatasız yapmaktadır. Manuel kodlamalarda hata çok olur. Fakat Google Tag Manager’le yazım hataları tamamen ortadan kalkacaktır. Bu araçla kodlama işlemleri, kopyala- yapıştır olarak yapılmaktadır.
Google Tag Manager Nasıl Kullanılır?
“Google Tag Manager nasıl Kullanılır” kapsamında ilk olarak kurulum işlemini yapmanız gerekiyor. Google Tag Manager’i kurduktan sonra etiket oluşturunuz. Google Etiket Yöneticisi hesabı ana ekranı üzerinden “Yeni Etiket Ekle” düğmesine basınız. Karşınıza tetikleyici ve etiketlerle alakalı ekran çıkacak. Onları seçip, ilerlemeye devam edebilirsiniz. Etiketi belirleyebilmek adına, “Etiket Yapılandırılması” kısmına tıklamalısınız. Sağ kısımda bir menü açılacak. O açılan menü üzerinden “Google Analytics: Universal Analytics” butonuna tıklamalısınız. Daha sonra “Google Analytics Ayarları” bölümünden de yeni değişken olan yere basmalısınız. Yalnız bu bölümde sizden izleme kimliğinizi girmeniz isteniyor. Google Analytics’teki izleme kimliğini de belirtilen yere girmelisiniz.
Etiket seçimi sonrasında aynı zamanda tetikleyici de belirlemelisiniz. Arkasından hemen tetikleyici belirleyip Google Analytics’in etkinleşeceği şartları da belirlemelisiniz. Google Analytics etiketini sayfaların tümünde aktifleştirmek içinde mutlaka tetikleyici kısmına tıklayıp daha sonra “All Pages” seçimi yapmanız gerekiyor. En son hangi etiketi oluşturduysanız onu kaydetmelisiniz. Kaydetme işleminden sonra etiketi isimlendiriniz. Kaydetmiş olduğunuz etiketi yayınlayıp sonrasında Google Analytics hesabınız üzerinden de veri toplamalısınız.
Google Analytics ile Google Tag Manager Arasındaki Farklar Nedir?
“Google Analytics ile Google Tag Manager arasındaki farklar nedir” konusunda her iki terimi de ayrı ayrı ele almak gerekiyor.
Google Tag Manager, etiketlerin tetiklenme zamanını belirlemektedir. Google Tag Manager sayesinde karmaşık etiketleri kolayca yönetme imkanına sahipsiniz. Etiketlerin test edilmesinde de Google Tag Manager kullanılmaktadır.
Google Analytics; web sitesi trafiğini raporluyor. Aynı zamanda istatistiki bilgilerde sunmaktadır. Google Analytics ile;
- Web sitenizi görüntüleyenlerin kaç kişi olduğunu,
- Web tarayıcılarından hangilerinin kullanıldığını,
- Sayfalardan hangilerinin popüler olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz.