Arama Motoru Optimizasyonu ile Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer alın. Hedef kitlenize uygun olan anahtar kelimelerde 1.sıraya yükselin.



SEO Nedir
SEO, Arama Motoru Optimizasyonu varolan internet sitelerinin Google gibi arama motorlarındaki performansını artırmaya yönelik çalışmaların tümü olarak adlandırılabilir. İngilizce Search Engine Optimization kelimelerinin kısaltılmasıyla hayatımızda yer edinmeye başlamıştır. Web sitelerinin arama motorlarındaki konumunu daha üst sıraya taşımayı amaçlayan bu çalışmaların sonucunda web sayfaları daha fazla ziyaretçi ve müşteri kazanmaktadır.
İnternet ortamında yer alan her web sitesi belirli bir trafiğe ve çeşitli ziyaretçi sayısına ihtiyaç duyar. Bu hem internet üzerinden kazanç sağlamak hem de marka veya ürünü pazarlamak açısından önem taşır.
Bu nedenle her türlü web sitenin arama motorlarında görünebilir olması adına SEO çalışmaları yapılması gerekmektedir. Bunun sebebi bir sektörde sadece tek bir sitenin değil çok sayıda web sitesinin bulunmasıdır. Yani web siteniz hangi sektörde olursa olsun çeşitli rakipleri bulunacak ve arama motoru sonuçlarında sizden daha üstlerde yer alacaktır. Ancak yapılacak olan SEO çalışmaları ile bu durumu engellemek mümkündür. Tamamen profesyonel bir şekilde uygulanacak olan SEO optimizasyonları, web sitenizin çeşitli arama sonuçlarında ilk sıralarda yer almasını sağlayacaktır.
iyi bir SEO çalışması İçin
olması gerekenler

Site ve Rakip Analizi
SEO çalışmalarının vazgeçilmez adımlarından bir tanesi web sayfasının ve rakip sitelerin incelenmesidir. Yapılan bu incelemeler yapıalcak olan SEO çalışmasının nasıl şekilleneceği hakkında bilgiler verir. Edinilen bilgilere göre çalışmalar planlanır.

Site İçi SEO
Site İçi SEO, bir web sitesinin üst sıralarda yer alması için modern arama motorlarının teknik gereksinimlerini karşılamasını sağlama sürecidir. Teknik SEO'nun önemli unsurları arasında tarama, indeksleme, oluşturma ve web sitesi mimarisi bulunur.

Site Dışı SEO
Site dışı SEO(Off Page SEO) site dışında gerçekleştiren web sayfasının konumuna etki edecek çalışmaların tümüne verilen isimdir. Backlink, sosyal medya reklamları, ziyaretçi, etkileşim getirebilecek tüm çalışmalar Sayfa Dışı SEO içerisine dahil edilebilir.
Detaylar için
Sizleri Arayalım
SEO hizmetlerimiz ve çalışmalarımız hakkında aklınıza takılanların tümünü telefon görüşmesinde sonlandıralım.
Sizi Arayalım
Hizmetlerimiz ve fiyatlarımız hakkında bilgi almak için formu hemen doldurun. Sizleri arayalım.
Site İçi SEO
Site içi SEO çalışmaları, web sitenizdeki sayfaların her birinin tek tek en ince detayına kadar optimize edilmesi ve arama motoruna uyumlu olan içeriklerle donatılmasıdır. Hedef kitle, sektör, anahtar kelime ve web sitenizin analiz edilmesi sayesinde organik trafiğinizin olabildiğince arttırılması başta olmak üzere Google ve Yandex gibi tüm arama motoru sıralamasında daha yukarılara çıkarılması hedeflenmektedir.
Tüm site içi çalışmaların sonucunda da optimize edilmiş ve kaliteli kodların kullanıldığı bir web sitesiyle beraber müşteri sayınızın ve iş potansiyelinizin artması sağlanmaktadır. Aynı zamanda site içi SEO düzenlemelerinin yapılması işlerinizi tanıtmak için yapacağınız diğer hareketleri de minimum düzeye indirir. Çünkü aramalarda iyi optimize edilerek, web sayfanızı daha yukarıya taşınması için gerekir, müşterilerinizin sizi fark etmesini sağlayarak ürün ve hizmetlerinizi ilk elden görme fırsatı sağlar.
Site İçi SEO Nedir?
Site içi SEO nedir genel olarak bakıldığı zaman internet üzerinde yayın yapan, organik olarak trafik çekmek isteyen tüm web sayfaları için oldukça önemlidir. SEO çalışmaları içerisinde site içi SEO çalışmalarını yapmak, web sitenin arama motorlarına uyumlu olmasını sağlayarak kullanıcıların yaptıkları arama sorgularında sayfaların ön sıralarda çıkmasına da yardımcı olur.
Bu durum da organik olarak web sitesine trafik yönlendirme de önemli bir rol oynadığı için e-ticaret firmaları için bu çalışmaların doğru yapılması geri dönüşümleri artırmada bir fırsat yaratır. Site içerisinde olduğu gibi site dışında da SEO çalışmaları vardır ve böylece firmalar bir adım daha önde olabilir.
Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
Web site yükleme hızının SEO etkisi olduğu için web sitenin hızını düşüren öğeleri kaldırmak ve sitenizin yükseltme hızını arttırmak öncelikli çalışmalar arasındadır. Eski zamanda SEO çalışmaları genellikle anahtar kelime kullanımlarına bağlı olsa da günümüzde kullanıcı deneyimi de arama sonuçlarında çıkan sayfaların sıralarını etkilemektedir. Site içi SEO nasıl yapılır genel olarak bakıldığı zaman,
- Site içi SEO çalışmalarında sayfa başlık ve alt başlıklarını doğru şekilde düzenlenmesi gerekir ve bu içeriklerle alakalı anahtar kelimelerinizi de uygun yerlerde kullanılmasına özen gösterilmelidir.
- Google, arama sorgularında meta açıklamalarını değiştirerek arama sorgusuna uyumlu özel bir metal açıklamasını otomatik şekilde sunsa da sayfa içeriklerinin arama motorları tarafından anlaşılır olması için meta açıklamalarınızı oluşturmalısınız.
- Sitenizin URL yapısı da site içi SEO çalışmalarında üzerinde durulması gereken konulardan biridir. Sitenizdeki linklerle anlamlı cümlelerden oluşması ve bu linklerde anahtar kelimelerinizi geçirmek önemlidir.
- Görsel optimizasyonlar, site içi SEO çalışmalarında önemli bir konudur ve görsel aramalarla da sitenize trafik çekebilirsiniz.
Sayfa İçi SEO Çalışmalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sayfa içi SEO çalışmalarında nelere dikkat edilir konusunda özellikle site içi yönlendirme linklerinin kullanılması önemlidir. Çünkü site içi yönlendirme linkleri ile kullanıcıların site üzerinde daha fazla vakit geçirmelerini sağlayabilir, onları inceledikleri sayfa veya içeriklerle ilgili daha farklı içeriklere yönlendirebilirsiniz. Bu durum da sayfa üzerinde geçirilen süreyi ve kullanıcı başına ziyaret edilen sayfa oranını arttırır.
Sayfa içi SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da gerekli yerlerde anahtar kelimelerinizi kullanın ve yoğunluğu da doğru şekilde ayarlamanız gerekir. Bunun dışında sitenizi de düzenli aralıklarla güncelleyin. Güncelleme uzun süre güncellenmediğinde, arama motorları sitenin güncel olmadığını varsayımda bulunacağı için arama sorgularındaki sıralamada siteyi daha alt sıralarda gösterecektir. Site içi SEO çalışmalarında bir uzmanla danışmak önemlidir böylece yapılan profesyonel çalışmalarla daha iyi bir site performansı elde edilebilir.
Site Dışı SEO
Site dışı SEO bir web sitesının Google, Yandex, Bing gibi büyük arama motorları üzerinde üst sıralarda yer alması için kullanıcı odaklı yapılan profesyonel markalaşma çalışmalarını ifade etmektedir. Site dışındaki farklı kaynaklar aracılığı ile sektörel müşterilerin web sitesini ziyaret etmesi için gerçekleştirilen anahtar kelime ve backlink çalışmaları, açık URL bırakmak, sektörel makalelere bilgi verme, yorum ve tüm firma tanıtım çalışmalarını kapsamaktadır.
İnternette yayın hizmeti veren bloglar, sosyal medya kanalı, sözcükler, forumlar, haber siteleri, video platformları, PDF doküman ekleme ve paylaşma siteleriyle beraber TV, radyo, gazete, billboard gibi tüm mecralarda firma ismi, ürün hizmetler, anahtar kelime ve sloganlarla hazırlanmış olan tüm reklam ve tanırım çalışmalarına site dışı SEO denir.
Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?
Site dışı SEO adımlarında en önemli şey kaliteli ve otoriter sitelerden sağlanan referans link yani backlink ağlarıdır. Aram motoru kalite yönergelerine uygun yapılan backlink çalışmalarıyla beraber web sitenizin sektöründe vazgeçilmez bir otoriterlik elde etmesini sağlayabilirsiniz. Bu süreçte yapılan dış SEO çalışmalarını mutlaka doğru, kaliteli, özgün ve doğal web sitesi içerikleriyle besleyebilirsiniz. Sayda dışı SEO nasıl yapılır genel olarak bakıldığında,
- Site dışı SEO çalışmalarında site dışından farklı bir web sitesinden bağlantı veya link almaktır. Çünkü çalışmalarda en etkili faktör, web sitenıza yapılan bağlantıların veya linklerin sayısı ve niteliğidir.
- Kaliteli içerik oluşturmanın yanında hedef anahtar kelime analizlerinin çok iyi yapılmasını gerekir ve doğru anahtar kelimeleri seçmek ve yaptığınız çalışmaları, blog, sitelarınız buna göre düzenlenir.
- Rakip analizi, site dışı SEO çalışmalarında önemlidir ve örnek olarak rakipleriniz backlink vermişse bu sitelerin hangisi olduğu gibi durumlar yol haritası olacaktır.
- Sektörde İnstagram, Facebook, Twitter gibi medyalardan hangisi daha çok kullanılıyorsa burada gönderi içerikleri paylaşmak size dışı SEO’nuza yardımcı olur.
- Tanıtım yazıları yazılabilir ve buna ek olarak sitedeki kullanıcı yorumları ve sizin bunlara verdiğiniz cevaplar yani içerisinde bulunulan etkileşim site dışı SEO için önemli bir etkendir.
Site Dışı SEO Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Site dışı SEO çalışması, başarılı bir web sitenın olmazsa olmazıdır. Web sitesindeki tüm içerikleri ziyaretçileriniz için yani kullanıcı odaklı SEO kurallarına uygun şekilde oluşturduysanız SEO çalışmalarına hazırsınızdır. Rakiplerinize arama motorlarında konum elde etmek ve yeni müşteriler bulmak için eylemlerde bulunacağı için site dışında yapacağınız tüm SEO çalışmaları, yaşayan ve yaşatılması gereken bir süreç olarak karşınıza çıkar.
Siteniz için yaptığınız tüm arama motoru optimizasyon çalışmaları markalaşmayla doğru orantılıdır. Site dışındaki SEO başarınız, hedef kitlenizin kafasında firmanız ve siteniz hakkında oluşturduğunuz olumlu algılarla alakalı olabilir. Bunun için müşterilerinizin internette sizin adınıza yapacağı doğal ve kaliteli yorumlar gibi çalışmalar sizin ve firmanızın üstün meziyetlerini öne çıkarır.
Site Dışı SEO Teknikleri
Web sitelerin diğer sitelerden aldığı referans bağlantıları backlink olarak adlandırılır. Site dışı SEO teknikleri web siteleri için önemli bir faktördür çünkü site dışı SEO çalışması sitelerin %65’lik kısmını kapsamaktadır. Site dışı SEO çalışmasıyla kazanılan backlinkler Google için önemli bir kriterdir çünkü backlinke sahip olmak Google açısından sitenin güvenilir ve doğru içerikler üretildiği sinyalini verir.
Site dışı çalışmaları yaparken belli bir strateji belirlemeniz gerekir, böylece bu strateji size yol göstererek rehberlik eder. Dış SEO teknikleri için profesyonel SEO uzmanlarından destek alarak site içi ve site dışı çalışmalarınızı yapabilir, web sitenize daha fazla trafik almaya başlayabilirsiniz.
Site ve Rakip Analizi
Site ve rakip analizi e-ticaret siteniz olabilir veya ürünlerinizi hizmetlerinizi tanıttığınız normal bir internet sitenizde arama motorlarında daha fazla başarı sağlamak istiyorsanız önemli bir konudur. Firmanızla aynı hizmeti veren ve aynı sektör içerisinde faaliyet gösteren başarılı firmaların tespit edilerek başarıların arkasında yatan faktörlerin net olarak ortaya çıkarılması site ve rakip analizi gereklidir.
Bu araştırmalarda özellikle rekabette yüksek arama motoru başarısının zor olduğu alanlar içerisinde daha fazla öne çıkmaktadır. İlk sayfada yerini almış olan firmaların üzerinde çıkabilmek ve hatta onlardan daha fazla başarılı olmak için hayati önem taşıyan SEO rakip analizi işinizi kolaylaştırır. Aynı sektördeki firmaların zayıf ve güçlü yönlerini öğrenmenize yarar ve bir nevi internet siteleri üzerinden yapılan analizler denilebilir.
Neden Site ve Rakip Analizi Gerekir?
Rekabet analizi, e-ticarette yeni stratejileri belirlemek, rakipleri tanımak ve onların önüne geçmek için önemli görev üstlenir. E-ticaret firmalarının bu analizleri düzenli şekilde yapmaları da önemlidir. Rekabet analizi, endüstri ve sektörü tanımak, pazarın ihtiyacı ve durumunu anlamak için de önemli olmaktadır. Rakip firmaları araştırdığınız zaman pazardaki firmaları da tanımış olacağınız için sektör konusunda bazı fikirler edinmeye başlayabilirsiniz. Web siteleri rakip analizi neden gerekir genel olarak bakıldığında,
- Sektörde rakiplerinizin zayıf olduğu yanları görebilir ve böylece fırsatları değerlendirme şansınız olur.
- Rakiplerinizin iyi yapmış oldukları çalışmaları ve güçlü olduğu yanlarına göz atabilirsiniz.
- Sektördeki firmaların çalışmalarını görmüş olur ve pazarın durumuna dair daha net veriler elde edinirsiniz.
- Rekabetin durumunu anlayarak, gelecekte karşılaşabileceğiniz durumlara hazırlıklı olabilirsiniz.
- Rakiplerin tüketicilere nasıl ulaştıklarını, tüketicilerin bu pazarlama ve reklam çalışmalarına nasıl tepki verdiklerini görebilir, tüketicilerin beklentilerini anlamaya başlarsınız.
Kısaca site ve rekabet analizi, sektör içerisinde mevcut durumunuzu anlamanızı sağlarken, gelecek için de yeni stratejiler belirlemenizde sizlere yol gösterecek birtakım verileri önünüze çıkarır.
Site ve Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Rakip firmaların çalışmalarını incelemenin yanı sıra rekabet analizi sürecinde dikkat etmeniz gereken farklı konular da bulunmaktadır. Bu nedenle bir uzmandan yardım almak ve rekabet sürecinde destek almak önemlidir.
Rakip site analizi süresince çeşitli uygulamalardan yararlanmak ve sektördeki konumunuzu belirlenmesi gerekir. Bunun dışında SEO çalışmalarında da kelime rekabet analizi yapmak ve sitede kullanılacak anahtar kelimelerini de belirlenmelidir. Böylece müşterilerinizin ihtiyaçlarına net bir cevap vererek farklı olduğunuz yanları belirtebilir, kendi firmanızda rekabette öne çıkacak ve diğer firmalarla sizi kıyaslayabilecek önemli bilgileri edinebilirsiniz.
Neler Yapıyoruz?
Efyuar.com olarak SEO çalışmalarımız süresince neler yapıyoruz?

Araştırma
İyi bir SEO çalışması ve müşterilerimizin hedeflerini daha iyi anlayabilmek için sektörel olarak detaylı bir araştırma yapıyoruz.

Strateji Belirlenmesi
Araştırma ve analiz sonuçları detaylı olarak incelendikten sonra web sitesine özel olarak SEO Stratejisi uzmanlarımız tarafından belirlenir.

Analiz
Araştırma yapıldıktan sonra web sitelerinin organik ve coğrafi olarak hangi konumda olduğu, müşteri verilerinin doğruluğu analiz edilir.

Optimizasyon
Hazırlanan SEO Stratejisi web sitesine uygulanma sürecine geçilir. Optimizasyon süreci içerisine Site içi ve dışı olarak tüm çalışmalar yapılır.

Rakip Analizi
Araştırma ve genel araştırma sonrasında sektörde yer alan diğer rakipler incelenerek yapılacak olan çalışma planlanır.

Raporlama
Optimizasyon süreci tamamlandığında yapılan çalışmalar belirlenen süre boyunca takip edilir. Ardından haftalık veya aylık olarak raporlanır.
SEO Nasıl Çalışır?
SEO öncelik olarak bir web sitesinde yapılacak olan uygulamaları ifade eder. Bu noktada SEO çalışması yapmak için SEO uzmanları tarafından incelenmesi gereken birçok nokta bulunur. Bir SEO uzmanı ilk olarak web sitesinin güncel durumunu incelemeli ve raporlamalıdır. Ardından da uygulanacak olan adımlara kolaylıkla karar verilebilir.
SEO uygulamalarının başarılı olabilmesi için izlenmesi gereken ilk adım kaliteli içerik üretimidir. Web sitelerinde SEO çalışması yapmak isteyen kişiler benzersiz içerik üretimi yapmalıdır. Özgün ve yüksek kaliteye sahip içeriklerin olmadığı sayfalarda tüm SEO çalışmaları anlamsız kalacaktır. Yani SEO uygulamalarının çalışması için, kaliteli içeriklere ihtiyaç vardır. Kaliteli içerik üreterek hem SEO uygulamalarının çalışmasını hem de arama motorlarında sayfayı üst sıralara taşımayı sağlamak mümkündür.
Site içerisinde yer alan sayfa başlıkları ve bu başlıklara ait açıklamalar da SEO çalışma sistemi içerisinde önem taşır. Arama motoru botları, herhangi bir internet sitesini ziyaret ettiğinde ilk olarak okuduğu şey sayfa başlıkları ve sayfa açıklamalarıdır. Bu sebeple, sayfa başlık ve açıklamaları arama motorlarının taleplerine uygun olarak belirlenmelidir. Bu sayede web sayfası anlamlandırılabilir ve arama motorlarında daha üst sıralara çıkabilir.
SEO uygulamalarının çalışabilmesi için önemli olan bir diğer nokta sayfa içerisindeki görsel kullanımıdır. Sayfa içerisinde görsel kullanmak büyük öneme sahiptir çünkü böyle içeriğin ilgisini çekmek ve okunabilirliği artırmak mümkün olacaktır. Hem site görsel olarak daha estetik görünecek hem de SEO uygulamaları daha etkin çalışacaktır. Bu noktada, site içerisine eklenen görsellere HTML, alt, title etiketlerine görsel ile ilgili bilgileri girmenin unutulmaması gerekir.
SEO çalışmaları için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da başlık etiketleri kullanımıdır. SEO uygulamalarına uygun içerikler üretilirken, H1, H2 ve H3 başlık etiketleri sırasıyla kullanılmalıdır. H1 etiketleri genel sayfa başlığı olarak kullanılabilir. Etiketlerin sırayla kullanımı, sayfa düzeninin arama motorları için anlaşılabilir hale gelmesine olanak sağlayacaktır.
SEO Nasıl Yapılır?
SEO nasıl yapılır bakıldığında özellikle günümüzün dijital dünyasında en fazla merak edilen sorulardan biridir. SEO, sitenizin ve içeriklerinizin arama motorlarında daha iyi yerlere gelmesini sağlayarak iki farklı alanda çalışma yapmakla ilgilidir.
Dijital pazarlama teknikleri arasında önemli bir rol oynayan SEO, bir web sitesinin arama motorlarında konumunu iyileştirmek ve site ziyaretçilerine benzersiz bir kullanıcı deneyimi yaşatmak, siteye gelen organik trafiği hem nitelik hem de nicelik yönünden geliştirmek üzere birçok teknik ve stratejik çalışmalar yapılmaktadır. SEO hizmeti nasıl verilir genel olarak özetlendiği zaman,
- Arama motorlarında başarılı bir konum elde etmek için SEO uzmanlığı konusunda eğitim almış kişilerden oluşan, tecrübeli ve bunun yanı sıra referanslara sahip olan SEO uzmanları tarafından yapılması önemlidir.
- Web sitenizi optimize edecek çalışmaların yapılması ve planlama yapılması önemlidir. Böylece SEO temellerine hâkim olmanız sizi avantajlı konuma taşıyacaktır.
- SEO, strateji odaklı bütünsel bir dijital pazarlama çalışmasını ifade eder ve bir web sitesini arama motorları için optimize ederken, birbiriyle ilişkili birçok kriter göz önünde bulundurulur.
- SEO temel unsurları olan site içi ve site dışı optimizasyon işlemleri olmak üzere birbirini tamamlayan iki ana kategoride SEO çalışmalarını yapmak önemlidir.
SEO
Sık Sorulan Sorular
SEO çalışmalarına başlayacak müşterilerimizin bizlere sıkça yönelttiği soruları sizler için derledik.
SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?
Web sitesine sahip olan ve SEO çalışması yaptırmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konular arasında SEO çalışmasının ne kadar süreceği yer almaktadır. SEO çalışmalarının genel bir süre zarfı bulunmamaktadır. Ayrıca bu çalışmalar web sitesine ve sitenin rekabet ettiği sektöre göre değişiklik gösterir.
Ancak bir SEO çalışmasından bir veya iki gün içinde fayda beklemek doğru değildir. SEO çalışmaları özellikle ilk sıraları hedefleyen web siteleri için emek isteyen ve bu sebeple uzun süren uygulamaları bünyesinde barındırır.
Sektörden sektöre değişiklik gösterse de bir web sitesinin SEO çalışmalarından fayda alabileceği en erken süre hemen hemen 3 aydır. Ancak bu süre zarfında da tam olarak fayda görülmeyebilir. Bununla birlikte SEO çalışmaları ortalama olarak 3 ile 6 ay sürmektedir. Ayrıca bu çalışmaların daha uzun sürebilmesi ve web sitelerine sürekli olarak SEO çalışması yapılabilmesi de mümkündür.
SEO Çalışmasından Önce Ne Yapılmalı?
SEO çalışması bir web sitesinin Google sıralamalarında ön plana çıkabilmesi için hayati önem taşır. Ancak SEO çalışmalarında istenilen başarıyı elde edebilmek için daha öncesinde de birkaç noktaya dikkat edilmesi gerekir. SEO çalışmasından önce uygulanacak her adım, çalışmaların başarıya daha kısa süre içerisinde ulaşması açısından önem taşımaktadır.
SEO çalışması başlatılmadan önce yapılması gereken ilk iş bir site analizi yapmaktır. Bu noktada web sitesinin ne durumda olduğu tespit edilmelidir. Belirlenen anahtar kelimelerde web sitesi kaçıncı sırada ve ne durumda olduğu kontrol edilir. Ardından sektör analizi de bu aşamada yapılmaktadır.
Bununla birlikte sitenin Google kriterlerine ne kadar uyum sağladığı da SEO çalışmalarından önce kontrol edilir. Bir diğer atılması gereken adım ise backlink kontrolüdür. Bu aşamada zararlı sitelerden gelen dış bağlantılar engellenmeli ve faydalı backlinkler kalmalıdır. Ayrıca bu aşamada da rakip analizi yapmak ve buna göre SEO çalışmalarına başlamak da fazlasıyla mümkündür.
SEO Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Web sitelerinizin başta Google olmak üzere arama motoru sıralamalarında yüksek pozisyon elde etmesi, organik tıklama sayısının yanı sıra potansiyel ziyaretçi ve müşteri trafiğinin artması, daha kaliteli bir hale gelmesi için SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenler durumunu göz önünde bulundurmalısınız. SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken noktalar,
- Üreteceğiniz veya düzenleyeceğiniz yeni içeriklerin beklentilere %100 olarak cevap verdiğinden emin olun.
- SEO üzerinde başarılı sonuçlar yaratmak için fark yaratmaya odaklanın ve mutlaka SEO strateji planı uygulayın.
- SEO araçlarından faydalanmak, bu durumda oldukça önemlidir bunun dışında mutlaka SEO uzmanlarından destek alarak strateji belirlemesi yapın.
- İçeriklerinizin muhteşem görünmesini sağlamak önemlidir. Kaliteli, faydalı ve zengin içeriklerinizi kullanıcıların gözünde görsel bir şölene çevirmek için birçok farklı içeriğin gücünden faydalanmanız gerekiyor.
SEO’da Backlinkin Önemi Nedir?
Backlink en önemli dış SEO çalışmalarından biridir. Bir web sitesinin Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkması için sadece iç SEO yeterli değildir. Bu sebeple bazı dış SEO çalışmalarının da yapılması gerekmektedir. Dış SEO çalışmaları arasında atılması gereken ilk adımlar arasında da backlink yer alır.
Geri bağlantı olarak da adlandırılabilen backlink çalışmaları, farklı bir siteden alınacak yönlendirmeleri ifade eder. Bu yönlendirme web sitesinin bir sayfasına veya içeriğine olabilir. Backlinkin önemli olmasının en büyük sebebi Google tarafından bir sıralama kriteri olarak belirlenmesidir. Özellikle otoriter, sektöre uygun ve kaliteli bir web sitesinden alınan backlink sitenizin otomatik olarak SERP’te üst sıralara çıkmasına yardımcı olacaktır.
Ayrıca backlink yani farklı sitelerden alınan geri bağlantılar en temel SEO stratejileri arasında kendine yer edinir. Bu noktada önemli olan backlink alınacak web sitesini doğru belirlemektir. Zararlı backlink veya yanlış sitelerden alınan backlinkler sitenizin arama motorlarında üst sıralara çıkmasına yardımcı olmayacaktır. Bu nedenle öncelik olarak sektörünüze uygun bir otoriter web sitesinden backlink almak gerekir.
SEO Pazarlamasında En Önemli Faktör Nedir?
SEO temel olarak bakıldığında bir pazarlamadır. Web siteleri çeşitli SEO çalışmaları ile arama motoru sonuçlarında ürünlerini, bilgilerini veya hizmetlerini pazarlar. Buna da genel olarak SEO pazarlaması adı verilir. SEO pazarlamasında dikkat edilmesi gereken birçok faktör yer alır. Her faktörün de önemi fazlasıyla büyüktür.
SEO pazarlamasında web sitelerinin öncelik olarak bir uzmanla çalışması gerekir. SEO uzmanları ve danışmanları sadece web sitesinin üst sıralara çıkmasını değil aynı zamanda gerekli PR çalışmaları için de destek verebilmektedir. Bununla birlikte SEO esasen bir pazarlama yöntemi olarak da kabul edilebilir.
Ancak Google başta olmak üzere her web sitesinin ve markanın bulundukları alanda bir hedef kitle belirlemeleri gerekir. Bu hedef kitleleri SEO çalışmalarında birer anahtar kelimelidir. Bu sebeple SEO pazarlaması yapılırken öncelik olarak doğru anahtar kelimeleri belirlemek ve bu aşamadan sonra çalışmaları başlatmak gerekmektedir. Bununla birlikte rakip analizleri ve SEO çalışması planı da web sitesinin pazarlama yolunda belirlediği hedeflere ulaşabilmeleri için dikkat etmeleri gereken önemli faktörler arasında yer almaktadır.
SEO Dostu İçerik Nedir Ne İşe Yarar?
SEO dostu içerik, temel olarak sayfanın görünürlüğünü artırmaya, tıklanma sayısını yukarı çıkarmaya ve arama motorunda sayfayı üst sıralara tanışmaya yarayan içeriklerdir. Özellikle arama motoru performansını iyileştirmek için, siteye yüklenecek olan içeriklerin muhakkak SEO dostu olması gerekir. Ayrıca organik trafik oluşturmanın da yegane yolu SEO dostu içerik oluşturmaktan geçer.
Organik trafik oluşturmak, yani siteye doğal yolla gelen kullanıcı sayısını artırmak için, SEO uygulamalarını tercih etmekten başka bir yöntem yoktur. Herhangi bir reklam mekanizması ya da kestirme bir yol, sitenin organik trafiğini artıramaz ya da siteyi arama motorlarında üst sıralara taşıyamaz. Yani SEO dostu içerik, sitenin hacminin büyümesi, daha fazla kişiye hitap etmesi için kullanılması gereken önemli bir sistemdir.
Bu sistem kullanılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. SEO dostu içerik üretmek için, ilk olarak özgün olmak gerekir. Başka sitelerde ya da kaynaklarda daha önce yayınlanmış herhangi bir eser, içeriğin özgünlüğünü düşüreceği için okunurluğunu azaltacaktır. Bir makalenin özgün olup olmadığının anlaşılmasını sağlayan pek çok site mevcuttur. Yazılan yazıları bu siteler üzerinden teste tabi tutarak özgün olup olmadıklarını anlamak mümkündür.
SEO dostu içerik üretilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, yazının uzunluğudur. İçerik, gerekenden fazla uzun olduğu takdirde okuyucuyu sıkacağı için okunmayacaktır. Fazla kısa içerik de gerekli bilgilendirmeyi yapmadığı için okunurluktan uzaktır. SEO dostu içerik üretirken, yazı 300 kelimeden az olmamalı ve 650 kelimeyi de geçmemelidir. 300 kelimeden kısa yazılar arama motorları tarafından dikkate alınmak, 650 kelime üzerindeki yazılar da kullanıcılar tarafından dikkatle okunmaz. Bu sebeple yazılar bu aralıkta tutulmalı ve bu doğrultuda içerik oluşturulmalıdır.
SEO dostu içerik oluştururken, başlıklar ve anahtar kelime seçimleri de çok önemlidir. Anlatılmak istenen konuya uygun başlıklar seçilmeli, başlık çok uzun ya da çok kısa olmamalıdır. Anahtar kelimeler siteyi arama motorunda yükseltmeye yönelik seçilmeli ve bu doğrultuda homojen bir şekilde içeriğe dağıtılmalıdır. SEO dostu içerik üretme noktasında, SEO uzmanlarından faydalanılabilir ve bu şekilde siteye organik trafik akışı kazandırılabilir.
Organik ve Ücretli Sonuçlar Arasındaki Fark Nedir?
Ücretli sonuçlar ve organik sonuçlar arasındaki farkı anlayabilmek için, Google Ads ile organik trafik arasındaki farka bakmak yeterli olacaktır. Google Ads yani Google reklamları, dijital reklam dünyasında en fazla bütçe harcanan kanaldır ve 2000 yılı Kasım ayından beri faaliyet gösterir. Şu anda aktif kullanıcı sayısı 1 milyonun üzerinde olan Google Ads, Google arama sonuçlarında, Youtube’da ve çeşitli iş ortağı siteler üzerinde reklam yapmaya olanak verir.
Kullanıcılar belirli bir ücret ödeyerek, Google Ads uygulamasına katılabilir ve sayfasının ya da ürününün reklamını yapabilir. Bu noktada, Google Ads’in hızlı sonuç veren ve hemen karşılık alınan bir sistem olduğunu söylemek gerekir. Google Ads, reklam verildiği andan itibaren sayfanın reklamını yapmaya başlar ve yeni başlayan kullanıcılar da dahil olmak üzere herkes bu sistemle tanıtım yaparak kar elde edebilir.
Organik trafik ise doğrudan SEO çalışmaları ile ilgilidir. Temel olarak herhangi bir harcama yapmadan ya da reklam vermeden siteye gelen kullanıcıları tarih eden organik trafik kavramı, siteye doğal yollarla giren kullanıcıları ifade eder. Ne kadar reklam çalışması yapılırsa yapılsın, arama motorlarında sitenin yeri reklam çalışması ile değiştirilemez. Bu sebeple, SEO çalışması yaparak sitenin arama motorlarında yükseltilmesi gerekir.
Bu süreç, uzun sürdüğü için bazı kullanıcılar uzun ve gereksiz bulabilir. Temelde sabır ve dikkatle çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekilen bu süreçte, bazı kullanıcılar kısa yoldan ücretli reklam vererek gelir elde etmeye çalışabilir. Özellikle Google Ads, bu noktada en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Sürekli ve SEO uyumlu içerik üretme ve anahtar kelime kullanımıyla arama motorlarında üst sıralara çıkma sürecini yaşamak istemeyen kullanıcılar, direkt olarak reklam verme yöntemine başvurabilir.
Reklam vermek, özellikle Google Ads kullanarak reklam vermek, kısa vadede başarılı olmayı sağlayacak bir yöntemdir. Google Ads, bünyesinde bulunan kullanıcılara verdiği reklamın ne derecede kar getirdiği gibi bir analiz sistemini de sunduğu için, gözle görülür bir kar elde edilmiş olunacaktır. Fakat organik trafik sağlamadan yapılan reklam, sadece anlık bir kazanç getirecek, uzun vadede sitenin gelişmesine fayda sağlamayacaktır.
SEO Çalışmalarının Etkinliği Nasıl Ölçülür?
Arama motoru optimizasyon çalışmalarının verimliliğini ölçmek için online olarak kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz SEO analiz araçları bulunuyor. SEO çalışmalarının etkinliği nasıl ölçülür konusunda, Google Ads kullanıcıları için sunduğu anahtar kelime planlayıcısı, web site sahiplerinin veya yöneticilerinin sunduğu Google Analtics ve Seach Console başta gelir. Arama motorları arasında öne gelen markalardan olan Yandex, in kullanıcılarına sunduğu Yandex Metrica ve Yandex Web Master gibi araçlar ve hem ücretli hem de ücretsiz birçok araç, SEO çalışmaları etkinliği için idealdir. Bu nedenle SEO çalışmalarınız için mutlaka bir SEO uzmanından destek almanız ve web sitenizin baştan aşağıya düzenlenmesiyle düzenli içeriklerin girilmesi için yardım alabilirsiniz.
